Pagina's

dinsdag 28 september 2010

Bijlage ter inspiratie - Met dank aan collega Jacques Van Bruaene voor het opzoekwerk.

De Lof der zotheid is het bekendste werk uit de renaissance van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus. Het is een satire die in 1511 werd gepubliceerd, volgend jaar dus 500 jaar oud.

Bij monde van de Zotheid (Stultitia), die samen met haar vijf dochters over de wereld heerst, worden allerlei menselijke dwaasheden aan de kaak gesteld. Behalve kerkelijke autoriteiten worden ook kooplieden, vorsten en wetenschappers bekritiseerd.

De "Lof der Zotheid" is op de bijbel na, het meest vertaalde werk ter wereld! De inhoudelijke thema's van Erasmus' 500 jaar oude versie blijven zeer actueel en zeer interessant voor de ontwikkeling van een kritische houding. Het biedt ons de kans om buiten je rol te treden, je nek uit te steken en te durven laten zien dat er andere manieren zijn om in het leven te staan en dit allemaal met een vleugje humor.

Geen zelfcensuur of mikken naar een consensus.

Het begin van de 16e eeuw betekende voor onze streken het begin van het humanisme. Het was een tijd van grote veranderingen, vergelijkbaar met de ontwikkelingen van vandaag, een grootscheeps communicatiegebeuren. Destijds was er de opkomst van de boekdrukkunst en de voor middeleeuwse normen pijlsnelle verspreiding van nieuwe ideeën. Nu is er het internet en de mondialisering van informatie. Deze evolutie gaat net als toen gepaard met de afbrokkeling van gezagsargumenten en het doorbreken van de kennismonopolie. Misschien komen we zo tot een besef dat iedereen wel even slim kan zijn, evengoed zijn gezond verstand kan gebruiken voor onderzoek, eigen gezondheidsvragen, een doe de zelfdemocratie .

Hierna ook een aantal voorbeelden door de eeuwen heen uit de beeldende kunst rond het thema 'Lof der zotheid'.


Wim Delvoye






Rodney Graham


Pieter Breughel

Pieter Breughel


Panamarenko


Maurizio Cattelan

Maurizio Cattelan

Maurizio Cattelan


James Ensor: In het conservatorium

James Ensor: De Intrige




Heronimus Bosh


Hans Holbein

Hans Holbein
Hans Holbein

George Worst

Felicien Rops


Enno De Kroon
'Laus stultitiae' (In praise of folly) by thehumanist Desiderius ErasmusRoterodamum.
Sexy pig
Enno De Kroon




Geen opmerkingen:

Een reactie posten